De Sallandse Heuvelrug

Vanuit het vakantiepark bevindt u zich al snel in het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug wat zich bevindt tussen de dorpen Holten en Hellendoorn. De Sallandse Heuvelrug kent verscheidene bergen waaronder de Haarlerberg, de Holterberg, de Noetselerberg, de Koningsbelten en de Hellendoornse Berg, deze ligt echter buiten het Nationaal Park.

Het landschap

Het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug beschikt over zowel bos als een uitgestrekt veld dat begroeid is met heide. De bossen zijn eind negentiende eeuw aangelegd om verdere bestuiving door de heide tegen te gaan echter past het perfect in het plaatje. Tussen de heide en het bos leven een groot aantal wilde dieren waaronder de korhoenders, hagedissen, zwaluwen, reeën, vossen, dassen, steenmarters en nog veel meer.

Korhoenders

Zoals u al kort kon lezen in het kopje het landschap leven in het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug korhoenders, dit bijna uitgestorven dier komt alleen nog op de Sallandse Heuvelrug voor. Voor de bescherming van deze diertjes wordt het autoverkeer binnen de Sallandse Heuvelrug beperkt maar dit zorgt des te meer voor betere wandel- en fietsmogelijkheden. Ook heeft het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug hiervoor het heideveld weer verder uitgebreid zodat ze meer ruimte hebben. Hier blijkt tevens de zeldzame nachtzwaluw, die zich huist op de Sallandse Heuvelrug, profijt van te hebben.

Bezienswaardigheden

Naast natuur kunt u nog meer zien in het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug. Zo bevindt zich hier de Holten Canadian War Cemetery, dit is één van de grootste militaire begraafplaatsen in Nederland met graven van Canadezen die gesneuveld zijn aan het einde van de tweede wereldoorlog.

U kunt ook een kijkje nemen bij Twilhaar dit is een cultuurhistorische plek met akkers, oude bewoningssporen en een schaapskooi. Ook staat hier een gedenkteken voor het joodse werkkamp Twilhaar waarin dwangarbeiders verbleven.

In het park is er ook nog een bezoekerscentrum waar u meer te weten kan komen over het landschap van het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug en de dieren die hier zijn. Hierbinnen valt ook de publiekssterrenwacht.

 

 

Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten

×