Natuurgebied De Borkeld 

Natuurgebied De Borkeld ligt tussen Holten, Rijssen en Markelo. Je bent er met een kleine 10 minuten rijden vanaf Buitenplaats Holten. Het is ongeveer 600 hectare groot en is van het Staatbosbeheer. Dit natuurgebied staat bekend om het jonge bos, de heidevelden, leemkuilen, akkers en graslanden. Daarnaast ligt hier het grootste jeneverbesstruweel in Nederland, wat het natuurgebied extra speciaal maakt!

De Borkeld is tevens een archeologisch gebied, aangezien er stenen bijlen, huidenschrapers en andere stenen werktuigen van wel 13.000 jaar geleden terug gevonden zijn. Ook zijn er prehistorische grafheuvels en nederzettingsplaatsen gevonden van 4.000 tot 6.000 jaar geleden.

Dit natuurgebied is gemakkelijk op de fiets of ter voet te verkennen, er zijn namelijk verschillende routes uitgezet:

  • De Borkeldwandeling = 5 km, door bos, langs de heide
  • De Friezenbergwandeling = 3,5 km, loopt langs het hoogste én laagste punt van het gebied op de Friezenberg en het Elsenerveen
  • Elsenerveen = 180 meter lang vlonderpad

Deze routes maken deel uit van het wandelnetwerk en hebben alle 3 een schitterend uitzicht over het landschap. Ook zijn er 2 routes voor mindervaliden aangelegd. Voor fietspaden kun je een kijkje nemen in het fietsknooppunt-netwerk.

 
 

31 Resultaten